Tengelic

 

Középtengelic, Csapó-kastély

Csapó Dániel 1819-20-ban építtette fel kastélyát Középtengelicen, ahol ekkor már állt egy barokk kápolna és egy korábbi kúria is. A kastély terveit Pollack Mihály készítette el. Ez a szerény méretű épület volt Tolna első klasszicista világi épülete, és így mintát is szolgáltatott a később épülő kúriáknak. A kastélyt 1895-ben Fellner Sándor tervei szerint némileg átalakították.
Parkja védett, 1820-ban 56 különféle fafajt gyűjtöttek össze, de az utóbbi időben egyre több faóriása kipusztult. A kastélyparkban összefüggő tórendszer van.
Szerencsés módon a kastély berendezésének egy része, festmény- és grafikai gyűjteménye is fennmaradt, és azt a Csapó család a II. világháború után a megyei múzeumnak ajándékozta.


Felsőtengelic, Gindly-Benyovszky-kastély

Felsőtengelic lehetett egykoron a Gindly család egyik első központja. A XVIII. században épült kis barokk kastélyt a XIX. század elején klasszicista stílusban átépítették. A Gindly család XIX. század végi kihalása után a Benyovszky családé lett a kastély. Ma alkotóház.

A kastély parkja védett, számos növénykülönlegesség és ritka madárfaj megtalálható benne.


Alsótengelic, Gindly-Bárány-kúria

A Gindly család építtette a XIX. század első felében klasszicista stílusban, később a Bárány családé lett, ma szociális otthon.


Alsóhídvég, Jeszenszky-kastély

Valószínűleg egy korábbi épület jelentős kibővítésével nyerte el mai alakját 1862-ben, historizáló stílusban. Ez a környék legnagyobb kastélya, alapterülete csaknem 7000 m2. Ma egy állami gazdaság tulajdona, rossz állapotban van


Katalinpuszta, Jeszenszky-Schell-kastély

A közel 4600 négyzetméteres kastélyt Jeszenszky Kálmán építtette a XIX. században klasszicista stílusban, de később átalakították. Utolsó tulajdonosa a Schell család volt. Ma egy állami gazdaság tulajdona, rossz állapotban van.


Középhídvég, Bernrieder-kastély

A ma irodának használt Bernreider-kastély a XIX. század második felében épült, eklektikus stílusban.